Umag


Umag – Istra- Hrvatska

Umag-Umago, mali grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, predstavlja »vrata Hrvatske u Europu«.

Umag se sastoji od 23 naselja, to su: Babići – Babici, Bašanija – Bassania, Crveni Vrh – Monte Rosso, Čepljani – Cipiani, Đuba – Giubba, Finida – Finida, Juricani – Giurizzani, Katoro – Catoro, Kmeti – Metti, Križine – Crisine, Lovrečica – San Lorenzo, Materada – Matterada, Monterol – Monterol, Murine – Morno, Petrovija – Petrovia, Savudrija – Salvore, Seget – Seghetto, Sveta Marija na Krasu /dio/– Madonna del Carso, Umag – Umago, Valica – Valizza, Vardica – Vardiza, Vilanija – Villania i Zambratija – Zambrattia. Prema popisu stanovništva 2011. godine grad Umag sa naseljima koja mu administrativno pripadaju je imao 13.467 stanovnika, a i danas ima neznatvo veći broj stanovnika. I to je dobar razlog za razvitak i izgradnju novih nekretnina za naseljavanje novih stanovnika na ovom području koje je vrlo rijetko naseljeno.

Umag-Umago je danas grad turizma i sporta. Posebno je poznat kao sportski centar Istre s obzirom da već godinama, kao domaćin ATP turnira, ugošćuje brojne zvijezde svjetskog tenisa. Umag je izrazito turističko mjesto. Prirodne ljepote, zemljopisni položaj bili su presudni za razvoj turizma.
Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo je naročito pogodno za uzgoj maslina i vinove loze, tradicionalnih kultura karakterističnih za mediteransko podneblje. S uzgojem vinove loze, razvijeno je i vinarstvo. Nadaleko su poznata i cijenjena vina Istre čiji su proizvođači uvršteni u vinsku cestu ovog kraja.
Agroturizam, iako gospodarska grana još u usponu, privlači sve više turista koji tragaju za neobičnim i nesvakidašnjim prizorima i lokacijama. Uz tu djelatnost vrlo su usko povezane nekretnine kao što su vile za iznajmljivanje u turističke svrhe, kuće za odmor i rekonstuirane stare kamene kuće pretvorene u predivne vile za odmor.

S obzirom na sve prethodno navedeno Umag je postao vrlo atraktivna lokacija za investiranje u nekretnine. Na području grada Umaga nekretnine koje se traže posljednjih godina jesu stanovi, apartmani blizu mora, kuće za staniovanje, kuće za odmor, kuće za iznajmljivanje i hoteli. U neposrednoj blizini, udaljeno od mora svega nekoliko kilometara traženje su nekretnine poput kuća za odmor u zelenom okruženju, na obroncima brežuljaka sa pogledom na more. Stare kamene kuće preuređene u vile za iznajmljivanje sa dodatnim sadržajima poput bazena, vrtova, maslinika i slično, vrlo su tražene nekretnine.
Svo to omogućuje razvoj poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva što za sobom sinergijski razvija i ugostiteljstvo i turizam usmjeren na vrlo konkretan razvoj mikroregije kao destinacije u kojoj je velikom broju ljudi investiranje u nekretnine; kuće za odmor, stanove, vile za iznajmljivanje i objekte za ugostiteljstvo, dobra prilika za ulaganje.