Buje – Grožnjan - Momjan


Istra – Buje – Grožnjan - Momjan

Buje se nalazi u sjeverozapadnoj Istri, 13 km od Umaga, tj. mora. Površina s okolicom je 103 km2. Buje se nalazi na nekoliko brežuljaka od kojih treba spomenuti Bujsko brdo (222 m) koje je ujedno i najviša točka Buja, a ima i dva manja brežuljka (180m-190m), građen je kao uobičajeni istarski grad na brdu tako da se slijede prirodne linije. Teritorij Buja prostire se od rijeke Mirne do rijeke Dragonje koja ujedno označava granicu s Republikom Slovenijom. Valovit je to i brdovit kraj prekriven vinogradima, maslinicima i oranicama prošaranim hrastovim, cerovim i borovim šumama, kraškim pojasom koji je pun zanimljivih geoloških pojava te ledinama mediteranskog raslinja među kojima prednjače majčina dušica i smreka. Buje zajedno s Umagom, Novigradom, Brtoniglom, Grožnjanom i Oprtaljem kao i brojnim drugim mjestima i naseljima čini Bujštinu. Podijelen je u nekoliko dijelova, koji su povezani ili sporednim ili magistralnim cestama. Ti dijelovi su: Sv. Sebastijan, Brolo, Stari grad, Novi grad i Rudine, Školski brijeg, Monte Bašter i Stanica. Mjesto Buje ima oko 3 tisuće stanovnika. Značajna grana gospodarstva je poljoprivreda, posebice nasadi vinograda i maslina.

Grožnjan je danas poznat kao "Grad umjetnika". Ima oko dvadeset galerija i umjetničkih ateljea, a također je pokrenuta ljetna međunarodna filmska škola i ujedno je postao Međunarodni kulturni centar hrvatske glazbene mladeži. Održava se svake godine jazz festival "Jazz is Back-BP", koji je pokrenuo hrvatski jazzist Boško Petrović, traje dva do tri tjedna, te počinje sredinom srpnja. Također se krajem rujna održava festival Ex tempore koji skuplja više od 300 umjetnika iz cijele Europe, koji u nedjelju pretvore Grožnjan u jednu veliku galeriju sa svojim radovima. Grožnjan se sastoji od 11 naselja (stanje 2006.), to su: Antonci – Antonzi, Bijele Zemlje – Terre Bianche, Grožnjan – Grisignana, Kostanjica – Castagna, Kuberton – Cuberton, Makovci – Macovzi, Martinčići – Martincici, Šterna – Sterna, Vrnjak – Vergnacco i Završje – Piemonte.

Momjan je istarski gradić koji se odlikuje bogatom povijesti kao i raznovrsnom turističkom i gastronomskom ponudom. Samo mjesto ima predivan pogled na more, na piranski zaljev te vinograde na brežuljcima. Prekrasno mjesto na 270 metara nadmorske visine, gradić smješten samo 18 kilometara od umaške i novigradske rivijere, bogate prošlosti i prekrasnih prirodnih ljepota, zemljišta izuzetno pogodnog za uzgoj vinove loze, maslina i voćnih stabala.

Iz prethodno navedenog Bujština i okolna mjesta; Grožnjan, Momjan, Oprtalj, Plovanija, Kaštel i ostala manja naselja,    postala su vrlo atraktivna područja za investiranje u nekretnine. Na tom području nekretnine koje se traže    posljednjih godina su naročito kuće za stanovanje, kuće za odmor, kuće za iznajmljivanje i seoska imanja koja kombiniraju stanovanje i poljoprivrednu proizvodnju, odnosno ugostiteljsko-turističku ponudu. Nekretnine poput kuća za odmor u zelenom okruženju, na obroncima brežuljaka sa pogledom na more, stare kamene kuće preuređene u vile za iznajmljivanje sa dodatnim sadržajima poput bazena, vrtova, maslinika i slično, vrlo su tražene nekretnine. Svo to dodatno omogućuje razvoj poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva što za sobom sinergijski razvija i ugostiteljstvo i turizam usmjeren na vrlo konkretan razvoj mikroregije kao destinacije. Investiranje u nekretnine; kuće za odmor, stanove, vile za iznajmljivanje i objekte za ugostiteljstvo na tom području je dobra prilika za ulaganje investitorima iz užeg i šireg okruženja.